Arunci la gunoi totul din frigider, chiar si daca arata bine, daca termenul de valabilitate a expirat? Nu esti singurul. Dar oare e bine? Sau e doar mentalitatea paranoica impusa de societatea consumerista?
Multe dintre etichetele produselor pe care le cumparam sunt inselatoare. Majoritatea produselor sunt marcate cu “De preferinta inainte de data:…” ceea ce inseamna ca produsul poate fi consumat si dupa expirare, dar nu mai area aceeasi calitate. – povestea nu se aplica la toate produsele, dar trebuie sa fim foarte atenti, pentru a nu fi risipitori, mai ales in ziua de azi, cand totul e atat de scump.
Inante de aparitia etichetelor si a datelor de fabricare, oamenii se bazau pe simturi pentru a determina daca un produs e comestibil sau nu. Ei bine – afla cum poti sa procedezi asa si acum, fara sa mai tii cont de eticheta – in unele cazuri.
Potrivit expertilor, carnea de pui poate fi consumata chiar si la doua zile dupa ce termenul de valabilitate a expirat – asta cu conditia de a-l gati foarte bine, pentru a omora toate bacteriile care s-ar putea aduna pe ea.
Conditia este sa si arate bine, asa ca aici trebuie sa ne bazam pe simturi. Ideea este ca, daca puiul a expirat, dar inca arata si miroase foarte bine, nu are rost sa il arunci.
In cazul fructelor, datele de valabilitate sunt absolut inutile…asa ca, daca se intampla sa gasiti astfel de etichete le puteti ingnora.
In momentul in care fructele nu mai sunt bune, va veti da seama imediat din cauza aspectului, a moliciunii si a mirosului asa ca nu trebuie sa cautati date de valabilitate sau sa le aruncati inante de vreme.
Acelasi lucru se aplica si in cazul legumelor - care arata semne clare ca nu mai sunt bune si astfel nu trebuie sa ne luam dupa data de valabilitate.
In unele tari din Orient, iaurtul natural este folosit pentru pastrarea carnii deoarece continutul sau de acid distruge orice bacterie.
Singurul fel in care iaurtul poate fi contaminat este daca este expus diverselor vase nespalate sau daca iti bagi degetele in el.
Dupa o saptamana de pastrare acesta s-ar putea separa in zer si iaurt, insa asta nu este o problema, deoarece il poti amesteca la loc si consuma asa. Iti dai seama ca nu mai e bun in momentul in care incepe sa mucegaiasca si sa isi schimbe culoare. – pana atunci, nu trebuie sa tii cont de termenul de valabilitate.
Dulceata. Daca nu desfaci borcanul de gem, acesta poate sa reziste o vesnicie. Odata deschis, acesta este valabil pana cand mucegaieste. Mucegaiul se formeaza la suprafata borcanului de gem datorita tacamurilor murdare pe care le introduci in el. Atata timp cat folosesti un tacam curat nu ar trebui sa ai nicio problema timp indelungat.
De asemena, dupa ce ai deschis borcanul, ideal este sa il pui la frigider, deoarece incetineste procesul de dezvoltare a bacteriilor.
In concluzie, gemul poate sa reziste mult dupa data de valabilitate expusa pe pachet, iar in cazul in care gasesti putin mucegai deasupra, nu te panica – da-l la o parte si poti consuma in continuare.
Painea. Aici lucrurile stau foarte simplu: atata timp cat nu este mucegaita nu ai de ce sa iti faci probleme.Painea poate sa reziste si o saptamana, cu toate ca in timp se intareste si nu mai e la fel de gustoasa.Insa odata ce vezi urme de mucegai pe ea – la gunoi.
Si in cazul laptelui, lucrurile stau foarte simplu: Atata timp cat laptele arata bine si are un miros si un gust bun, este perfect consumabil.
In cazul lapteleui, acesta rezista de obicei cam inca doua zile dupa ce expira termenul de valabilitate.
In momentul in care nu mai este bun iti vei da seama: va avea un gust acru, consistenta lui se va schimba si va incepe sa miroase.
Ouale trebuie consumate in timp de 21 de zile de la data cand au fost facute, in caz contrar exista pericolul intoxicarii cu salmonela.
Cum iti dai sema daca e bun oulu, fara sa il spargi? Foarte simplu: Cand ouale se invechesc, sacul de aer din interiorur lor se mareste, din cauza evaporarii albusului. Asa ca testul este urmatorul:
Pui un ou intr-un bol cu apa si daca pluteste insemna ca s-a stricat – daca se scufunda inseamna ca e bun.Daca nu ai rabdare sa faci astfel de teste – in momentul in care spargi oul, de obicei iti dai sema dupa felul in care arata si miroase.
Branza. Vorbim aici de branza in orice fel: cascaval, parmezan, telemea, etc. – de obicei, in acest caz nu se tine cont de termenul de valabilitatea. Asta deoarece branza este de obicei un produs acid si plin de sare, mediu nepropice pentru dezvoltarea bacteriilor.
Asa ca branza va rezista chiar si o luna, daca o tii la frigider. Chiar daca se intareste la suprafata sau isi schimba cularea putin, pur si simplu o cureti si consumi ce ramane.
Pastele. Toata mancare uscata, precum: zaharul, sarea, orezul si pastele tin mult peste data de valabilitate si vorbim aici de ani de zile, atata timp cat produsul este sigilat.Odata ce produsul este epus la umiditate, acesta incepe sa se deterioreze.
Pastele pot rezista chiar si zeci de ani. Asa ca daca vezi ca produsul a expirat si nici nu ai apucat sa il desfaci, nu iti face probleme….il mai poti lasa cativa ani in dulap si il poti consuma linistit dupa.
Sursa 9am.ro
ACEST BLOG SE ELIBEREAZA FARA PRESCRIPTIE MEDICALA SE RECOMANDA CITIREA CU ATENTIE A CONTINUTULUI. DACA APAR MANIFESTARI PLACUTE SAU NEPLACUTE ADRESATI-LE PRINTR-UN COMMENTARIU
10 mai 2011
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Persoane interesate
Toate drepturile asupra blogului http://imagine-in-vitrina.blogspot.it/ apartin proprieterului.Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a ilustratiilor din orice pagina a blogului http://imagine-in-vitrina.blogspot.it/ este posibila numai cu acordul prealabil in scris al proprietarului la adresa cristian3plop@yahoo.com . Pirateria intelectuala se pedepseste conform legii.
IMAGINE IN VITRINA
este un blog personal (mai mult sau mai putin) ce incearca sa arate niste chestii ce bine dispun sau nu. Foloseste continut propiu atunci cand nivelul intelectual al autorului o permine dar si din diverse surse publice de pe internet. Daca sunteti autorul unei poze sau material publicat, anunta-ma si voi arata sursa sau voi sterge respectivul sau respectiva chestie
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu